Pasteurisering er en snart tusen år gammel metode for å forlenge holdbarheten på som regel flyttende drikke- og matvarer.
Den moderne pasteuriseringsmetoden som innebærer oppvarming fulgt av kjøling har vi fra den franske forskeren Louis Pasteur. Den første vellykkede testen av pasteurisering ble fullført av Louis Pasteur og Claude Bernard i april 1862. Fra tidligere tid er man kjent med enkle pasteuriserings teknikker av Sake har blitt omtalt i Japanske Buddhistmunkers dagbøker tilbake til 1568, og fra kinesiske kilder kjenner man til beskrivelser av oppvarming av vin, for å øke dens holdbarhet fra så langt tilbake som 1137.
Selve pasteuriseringsprosessen består i å varme den aktuelle væsken eller matvare opp til en temperatur på mellom 54-140 grader, og holde temperaturen i en spesifikk periode, for så raskt avkjøle produktet igjen, gjerne via en isvannprosess, som regel til 4 grader celsius.
Denne prosessen hemmer uønskede mikroorganismer, og dermed redusere antallet skadelige patogener (skadelige bakterier/virus), til et nivå som ikke er skadelig for oss som skal spise produktene. For råvarer som melk og egg vil en slik uønsket organisme blant annet være Salmonella bakterien. I Norge har det for eksempel vært påbudt å pasteurisere all melk som er kommersielt omsatt, dette har vært et sykdomsforebyggende tiltak, siden 1950 tallet. Selve pasteuriseringstemperatur og tid vil variere fra produkt til produkt. Det er alltid et mål å unngå endring av den opprinnelige råvarens naturlige karakter så lite som mulig. På den måte blir smak og mikronæringsstoffer ivaretatt på best mulig måte, samtidig som matvarens/drikkens funksjonalitet øker med sin medfølgende økte holdbarhetstid og kvaliteten kan garanteres når varen lagres og transporteres frem til brukerne.
Pasteurisering er således den mest naturlige og minst inngripende prosessen for å kunne øke en råvares holdbarhet på, helt uten bruk av konserveringsmidler. Kort fortalt kan man drepe f-eks Salmonella Bakterien ved 2 hoved metoder. 1. Utsette produktet for en relativt høy temperatur under en kort tid 2-4 sekunder, eller 2. Holde en lavere temperatur over lengre tid.
Egg koagulerer, dvs. at eggehviten stivner og blir hvit allerede ved 62 grader. Vi har sett eksempler på at egg har blitt stekt på ekstremt varme veibaner, og på fjell som en morsom øvelse for å vise hvor varmt det faktisk er. Varmepasteruisering er en teknikk hvor man varmer eggehviten opp til 58 grader over noen timer, gjerne i kombinasjon med filtrering for å ta livet av de potensielt sykdomsfremkallende bakteriene som kan være i råvaren, uten at dette går på bekostning av proteinkvalitet. En slik prosess av eggehviten gjør den faktisk mer biotilgjengelig og enklere for kroppen å ta opp.
For melk som er relativt varmetolerant, bruker man i Norge vanligvis en varmeprotokoll der man varmer melken opp til 73 grader celsius i 15 sekunder, for så å kjøle ned til 4 grader celsius igjen. En enkel, effektiv og naturlig prosess for å øke holdbarheten til produkter. Dette har vi i Norge drevet med de siste 50-60 årene i industriell skala.
Health and Sports Nutrition Group bruker cookies og lignende teknologi på vår nettside. Noen cookies er nødvendige for nettsidens funksjonalitet, mens andre er valgfrie og brukes til blant annet å forbedre opplevelsen og analysere trafikken på nettsiden. Du kan kontrollere hvilke cookies som plasseres i nettleseren din og endre innstillingene for cookies når som helst.
Les mer om hvordan vi bruker cookies i vår Cookie-erklæring, Liste over cookies og vår behandling av personopplysninger i Personvernerklæringen.
Når du besøker nettstedet vårt, kan vi lagre eller hente informasjon i nettleseren din, vanligvis i form av cookies. Informasjonen kan handle om deg, dine preferanser eller enheten din og brukes blant annet for at nettsiden skal fungere som du forventer. Informasjonen identifiserer deg vanligvis ikke direkte, men den kan gi deg en mer personlig nettopplevelse. Fordi vi respekterer din rett til personvern, kan du velge å ikke tillate visse typer cookies. Klikk på de ulike typene for å lese mer og endre våre standardinnstillinger. Blokkering av visse typer cookies kan påvirke opplevelsen din av nettstedet og tjenestene vi kan tilby. Cookie-erklæring Personvernerklæring
På Proteinfabrikkens nettside brukes cookies og lignende teknologier. Cookies er små tekstfiler som lagres på den besøkendes enhet og kan brukes til å registrere hva den besøkende gjør på nettsiden.
Cookies finnes i to hovedtyper: 1) en tidsbegrenset cookie som ligger på den besøkendes enhet i et bestemt tidsrom 2) en session cookie som lagres tilfedlig i enhetens minne så lenge den besøkende er inne på nettsiden.
Proteinfabrikken bruker cookies for å forbedre nettsiden for den besøkende f.eks. ved å tilpasse nettsiden til den besøkendes ønsker, valg og interesser, kunne hjelpe deg med å holde oversikt over hvilke varer du har lagt i handlekurven, kunne håndtere kjøpet ditt, sørge for at den besøkende har logget inn på nettsiden og dermed unngå å logge inn på hver ny side han besøker , for å kunne tilpasse tjenestene våre slik at du får markedsføring som er relevant for deg og for å kunne oppfylle våre forpliktelser ved kjøp.
Permanente cookies brukes blant annet for å lagre dine eventuelle personlige innstillinger hos Proteinfabrikken slik at du for eksempel slipper å ta bestemte valg hver gang du besøker nettsiden og for å tilpasse og gjøre informasjon og markedsføring mest mulig relevant for deg. Session cookies brukes blant annet med det formål å kunne registrere statistikk om bruken av nettsiden.
HSNG beskytter personvernet ditt. Dette betyr f.eks. at vi er åpne om hva vi gjør med personopplysningene dine, at vi ikke selger personopplysningene dine til andre selskaper og at vi følger gjeldende regler for personvern. I denne personvernerklæringen beskriver vi hvordan vi behandler personopplysningene dine, hvilke rettigheter du har, hva du gjør hvis du har spørsmål osv.
Health and Sports Nutrition Group HSNG AB (org. nr. 556564-4258) ("HSNG / oss / vi / vår / vår") er behandlingsansvarlig for bruken av personopplysningene dine beskrevet i denne personvernerklæringen. Vi har også oppnevnt et personvernombud som overvåker at HSNG overholder personvernreglene. Hvis du har spørsmål om vår bruk av personopplysningene dine, kan du kontakte oss eller vårt personvernombud på dpo@gymgrossisten.com.
Vi behandler en rekke typer opplysninger om deg. Dette kan være informasjon du gir oss, annen informasjon er laget av oss eller som vi samler inn fra andre kilder. Hvilken informasjon vi trenger avhenger bl.a. på hvilket forhold du har til oss, f.eks. hvis du er kunde eller besøker nettsiden vår. Noen opplysninger må vi bruke f.eks. slik at vi kan inngå eller oppfylle en avtale med deg. Uten slik informasjon kan vi derfor ikke f.eks. inngå kjøpsavtale eller levere et produkt til deg.