Hva er sukralose? Sukralose er et populært søtningsmiddel uten kalorier som bidrar til søtsmak i mat og drikke uten å tilsette kalorier eller karbohydrater. Sukralose har de siste årene blitt den foretrukne søtstoffet etter at Aspartam og Acesulfam med flere er ansett å ha negative konsekvenser på kroppen.
Sukralose er laget i en prosess som begynner med vanlig bordsukker (sukrose); sukralose er imidlertid ikke sukker. Sukralose er fremstilt ved at tre utvalgte hydrogenoksygengrupper på et sukkermolekyl erstattes med tre kloratomer, noe som resulterer i et søtningsmiddel uten kalorier som er omtrent 600 ganger søtere enn sukker.
Selv om sukralose gir sødme, forhindrer dens struktur enzymer i fordøyelseskanalen fra å bryte den ned. Mesteparten av konsumert sukralose (ca. 85 prosent) blir ikke absorbert. Av den lille mengden som er absorbert (ca. 15 prosent), brytes ingen ned for energi, så sukralose gir ikke kalorier. All absorbert sukralose skilles ut raskt i urinen (Roberts 2000, Magnuson 2016).
Sukralose er søtstoff uten kalorier, en merkevare som inneholder sukralose som søtningsmiddel er SPLENDA® den kan kjøpes i detaljhandelen, og det brukes også i andre søtstoffer i detaljhandelen.
Sukralose benyttes tort sett i alle land som et kaloriløst søtstoff. Det finnes i en rekke drikkevarer, brus og energidrikker uten sukker og i matvarer som tyggegummi, meieriprodukter, hermetisk frukt, sirup og krydder. Sukralose er også nå det mest uberedte søtstoffet i kosttilskudd som proteinpulver, aminosyretilskudd og proteinbarer med redusert sukker der hvor det er behov.
Ja, fordi sukralose er stabilt ved høye temperaturer, kan sukralose brukes i bakervarer. Det debatteres om sukralose ved veldig høye temperaturer kan danne kryssbindinger med andre næringsingredienser da spesielt fettsyrer som kan være skadelig ved veldig høye temperaturer, men mer forskning må til. Generelt skal man ikke varme maten så mye at den den svis eller ødelegges, da unngår man problematikken.
Imidlertid kan en mat som inneholder sukralose være litt annerledes enn den samme maten som er laget med sukker, fordi sukker også spiller en rolle i matens struktur, tekstur og smak. Som alle søtstoffer uten kalorier og de som har kalorier, er det bare svært små mengder sukralose som trengs for å oppnå søtheten til sukker når sukralose er 600 ganger søtere enn sukker.
For å gjøre sukralose lettere å måle og helle, blandes søtstoffet til konsum med godkjente matingredienser. Dette er grunnen til at en pakke sukralose søtningsmiddel virker like i mengde som for eksempel en pakke bordsukker. Til mat og kosttilskuddsindustrien benyttes sukralose ublandet og da er doseringen veldig avgjørende for et godt resultat.
Guar gummi (også noen ganger kalt gellangummi) er et pulver utvunnet av Guarbønner, Guar gummi brukes i hele verden i matproduksjon til å stabilisere, emulgere og tykne teksturene til visse matvarer og industriprodukter. Eksempler på matvarer er; mandelmelk, yoghurt, protein puddinger, sjokoladepuddinger, supper, fibertilskudd og bodylotion.
Det er mange bruksområder for guar gummi som spenner over flere næringer, og i dag anslås det at matindustri-applikasjoner utgjør de aller fleste (mer enn 70 prosent) av verdens forsyning med guar gummi går til matindustrien.
Guar gummi er en type polysakkarid, eller en lang kjede med karbohydratmolekyler bundet sammen, og består av to sukkerarter kalt mannose og galaktose.
Det er spesielt nyttig i matproduksjon fordi det er løselig og i stand til å absorbere vann, og danner en gele som kan fortykke og binde produkter til en bedre konsistens.
FDA og Mattilsynet i Norge anser Guar gummi for å være generelt anerkjent som trygt til forbruk i angitte mengder i forskjellige matprodukter.
Når det gjelder ernæring, inneholder Guar gummi lite kalorier, men er høyt i løselig fiber. En spiseskje (10 gram) gir kun 30 kalorier og hele 9 gram fiber.
Ja, faktisk er Guar gummi er et av de mest brukte fortykning og strukturgiver i de fleste glutenfrie oppskrifter og bakte glutenfrie produkter. Det kan brukes i stedet for hvetemel eller andre bindende produkter som gir den signaturspretten vi ser etter i de fleste bakt varer. Guar Gummi fungerer ved å holde vann og luft på plass, noe som gjør glutenfrie deiger mindre smuldrende eller sannsynlig at vil falle fra hverandre.
Tatt i betraktning at å holde sammen tekstur er et viktig hinder i glutenfri bakst, er Guar gummi en enkel måte å tilføre sprøhet, svamp effekt til produkter som glutenfri skorpe, muffins, pizzadeig eller brød uten å bruke produkter med glutenhvete innhold.
Guar gummi er kjent for sin evne til å tykne og stabilisere matprodukter, men det kan også gi noen helsemessige fordeler.
Studier indikerer at det kan være gunstig for noen få spesifikke helseområder, inkludert fordøyelseshelse, blodsukker, kolesterol i blodet og vedlikehold av vekt.
Fordi Guar gummi inneholder mye fiber, kan det støtte helsen til fordøyelsessystemet.
En studie fant at det bidro til å lindre forstoppelse ved å få fart på bevegelsen gjennom tarmsystemet. Forbruk av Guar gummi var også assosiert med forbedringer i avføringsstruktur og tarmbevegelsesfrekvens (Referanse: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24711073 ).
I tillegg kan Guar gummi fungere som et prebiotikum ved å fremme veksten av gode bakterier og redusere veksten av skadelige bakterier i tarmen.
I en studie fra 2012 opplevde 60 deltagere med forstoppelse som fikk et tilskudd som inneholder Guar gummi en betydelig reduksjon i konsentrasjoner av skadelige bakterier i fordøyelseskanalene (Referanse: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22566311 ).
Takket være dens evne til å fremme fordøyelseshelse, kan det også hjelpe i behandlingen av irritabelt tarmsyndrom (IBS).
En fersk 6-ukers studie fulgte 68 deltakere med IBS. Den fant at Guar gummi forbedret IBS-symptomer, og hos noen pasienter reduserte den også oppblåsthet mens den økte avføringsfrekvensen (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4392570/ ).
Kalsium er et essensielt mineral du trenger for mange kroppslige funksjoner og for utvikling og vedlikehold av skjelettet. Det er viktig å ta inn en riktig mengde kalsium regelmessig. Vi får generelt nok kalsium gjennom kostholdet vårt. Imidlertid, hvis du ikke spiser nok kalsiumrike matvarer som meieriprodukter, melk, youghurt og noen grønne planter, kan det hende du ikke får i deg alt kalsium du trenger.
Heldigvis finnes det flere typer kalsiumtilskudd, som vanligvis kommer i form av kalsiumsalter. Hvert tilskudd har stort sett den samme effekten på kroppen. Trikalsiumfosfat er et av disse tilskuddene.
Fordi kalsium bindes lett til andre mineraler, har mange kalsiumtilskudd kalsiumet bundet med forskjellige mineraler og vitaminer. Trikalsiumfosfat er et kosttilskudd der kalsium er bundet til et fosfatmolekyl.
Selv om mangel på fosfor er uvanlig, er fosfor en viktig del av cellemembraner og nukleinsyrer. Det spiller også en viktig rolle i mange biologiske prosesser, inkludert energiproduksjon, cellesignalering og beinmineralisering. Kalsium bindes lett sammen med fosfor.
Studier har vist at kilde som trikalsiumfosfat har noen unike egenskaper når de brukes i selvplasserende bein sement, biologisk nedbrytbar bio-keramikk, og kompositter for bein reparasjon, sammenlignet med andre kalsium salter. Som et kalsiumtilskudd i kostholdet er det ikke mer effektivt - og kan faktisk være mindre effektivt - enn kalsiumcitrat eller kalsiumkarbonat. (Ref: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21712105 ).
Foruten medisinske formål, brukes trikalsiumfosfat som et antiklumpemiddel i matproduksjon og kosttilskudd. For det første er det allment tilgjengelig, det er rimelig og det er trygt. Disse egenskapene, kombinert med dens evne til å holde materialer adskilt, har gjort det populært over hele verden. Et eksempel er at når det benyttes i pulverblandinger i veldig små mengder, sørger det for at pulveret ikke klumper seg under lagring.
Flere studier av trikalsiumfosfat har vist at det er trygt for både mennesker og dyr. Disse studiene har konkludert med at kalsiumfosfater kan hjelpe til med regenerering av bein og mineraler. Fremtidige biomedisinske applikasjoner er lovende. (Ref: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC507944/ ).
Som et kosttilskudd er trikalsiumfosfat sammenlignbart med andre kalsiumtilskudd. Trikalsiumfosfat har også funnet sin plass i industrielle og landbruksmessige anvendelser. Med utbredt tilgjengelighet og lave kostnader, vil det sannsynligvis fortsette å brukes til dets nåværende formål i næringsmiddelindustrien og kosttilskuddsproduksjon både alene og som en støtteingrediens for å ta frem kvalitetsmessige produkter.
Health and Sports Nutrition Group bruker cookies og lignende teknologi på vår nettside. Noen cookies er nødvendige for nettsidens funksjonalitet, mens andre er valgfrie og brukes til blant annet å forbedre opplevelsen og analysere trafikken på nettsiden. Du kan kontrollere hvilke cookies som plasseres i nettleseren din og endre innstillingene for cookies når som helst.
Les mer om hvordan vi bruker cookies i vår Cookie-erklæring, Liste over cookies og vår behandling av personopplysninger i Personvernerklæringen.
Når du besøker nettstedet vårt, kan vi lagre eller hente informasjon i nettleseren din, vanligvis i form av cookies. Informasjonen kan handle om deg, dine preferanser eller enheten din og brukes blant annet for at nettsiden skal fungere som du forventer. Informasjonen identifiserer deg vanligvis ikke direkte, men den kan gi deg en mer personlig nettopplevelse. Fordi vi respekterer din rett til personvern, kan du velge å ikke tillate visse typer cookies. Klikk på de ulike typene for å lese mer og endre våre standardinnstillinger. Blokkering av visse typer cookies kan påvirke opplevelsen din av nettstedet og tjenestene vi kan tilby. Cookie-erklæring Personvernerklæring
På Proteinfabrikkens nettside brukes cookies og lignende teknologier. Cookies er små tekstfiler som lagres på den besøkendes enhet og kan brukes til å registrere hva den besøkende gjør på nettsiden.
Cookies finnes i to hovedtyper: 1) en tidsbegrenset cookie som ligger på den besøkendes enhet i et bestemt tidsrom 2) en session cookie som lagres tilfedlig i enhetens minne så lenge den besøkende er inne på nettsiden.
Proteinfabrikken bruker cookies for å forbedre nettsiden for den besøkende f.eks. ved å tilpasse nettsiden til den besøkendes ønsker, valg og interesser, kunne hjelpe deg med å holde oversikt over hvilke varer du har lagt i handlekurven, kunne håndtere kjøpet ditt, sørge for at den besøkende har logget inn på nettsiden og dermed unngå å logge inn på hver ny side han besøker , for å kunne tilpasse tjenestene våre slik at du får markedsføring som er relevant for deg og for å kunne oppfylle våre forpliktelser ved kjøp.
Permanente cookies brukes blant annet for å lagre dine eventuelle personlige innstillinger hos Proteinfabrikken slik at du for eksempel slipper å ta bestemte valg hver gang du besøker nettsiden og for å tilpasse og gjøre informasjon og markedsføring mest mulig relevant for deg. Session cookies brukes blant annet med det formål å kunne registrere statistikk om bruken av nettsiden.
HSNG beskytter personvernet ditt. Dette betyr f.eks. at vi er åpne om hva vi gjør med personopplysningene dine, at vi ikke selger personopplysningene dine til andre selskaper og at vi følger gjeldende regler for personvern. I denne personvernerklæringen beskriver vi hvordan vi behandler personopplysningene dine, hvilke rettigheter du har, hva du gjør hvis du har spørsmål osv.
Health and Sports Nutrition Group HSNG AB (org. nr. 556564-4258) ("HSNG / oss / vi / vår / vår") er behandlingsansvarlig for bruken av personopplysningene dine beskrevet i denne personvernerklæringen. Vi har også oppnevnt et personvernombud som overvåker at HSNG overholder personvernreglene. Hvis du har spørsmål om vår bruk av personopplysningene dine, kan du kontakte oss eller vårt personvernombud på dpo@gymgrossisten.com.
Vi behandler en rekke typer opplysninger om deg. Dette kan være informasjon du gir oss, annen informasjon er laget av oss eller som vi samler inn fra andre kilder. Hvilken informasjon vi trenger avhenger bl.a. på hvilket forhold du har til oss, f.eks. hvis du er kunde eller besøker nettsiden vår. Noen opplysninger må vi bruke f.eks. slik at vi kan inngå eller oppfylle en avtale med deg. Uten slik informasjon kan vi derfor ikke f.eks. inngå kjøpsavtale eller levere et produkt til deg.